Wat is hielspoor (fasciitis plantaris)?

De officiële naam voor een hielspoor is fasciitis plantaris. De sterke peesplaat die onder de voet loopt (fascia plantaris), van het hielbeen naar de voorvoet, ondersteunt de voet en vangt de schokken van het lopen op. Wanneer er een te grote spanning op de peesplaat komt, kunnen er beschadigingen of scheurtjes ontstaan.

Hielspoor

Ontstoken peesplaat onder de voet of een hielspoor?

Een botvormig uitsteeksel aan het hielbeen wordt ook wel een hielspoor genoemd. Veel mensen hebben een hielspoor, echter ervaart niet iedereen die dit heeft daadwerkelijk hielpijn. Het is namelijk niet het hielspoor dat de klachten geeft, maar een ontstoken of geïrriteerde peesplaat.

Botuitsteeksel aan het hielbeen

Oorzaken van een hielspoor

Vaak onstaat een ontsteking van de peesplaat door overbelasting. Oorzaken voor een ontstoken peesplaat kunnen daarom zijn: overgewicht, een staand of lopend beroep, een verkorte achillespees of verkorte kuitspieren. Daarnaast komt het ook vaker voor bij mensen die beginnen met hardelopen of een andere activiteit waarbij de voet veel belast wordt.

Klachten van een hielspoor

De meest voorkomende klachten bij een hielspoor zijn:

  • Pijn aan de onderzijde van de hiel;
  • Pijn bij de eerste paar stappen uit bed in de ochtend;
  • Startpijn na een tijd stil te hebben gezeten;
  • Meer pijn na een lichamelijke activiteit.

De klachten door een hielspoor kunnen verschillend zijn omdat de ontsteking op verschillende plekken in de peesplaat kan zitten: net voor de aanhechting, bij de aanhechting aan het hielbeen of in het midden van de peesplaat.

Diagnose van een hielspoor

De diagnose van een hielspoor wordt gesteld op basis van uw verhaal, lichamelijk onderzoek en een echo-onderzoek. Een hielspoor kan klachten geven aan de voetzoolzijde van de hiel, de achterzijde van de hiel of zelfs uitstralend naar de gehele voetzool of het onderbeen.

Behandelingen van een hielspoor

Niet-operatief

Een behandeling start meestal met rekoefeningen van de kuitspieren in combinatie met steunzolen en eventueel pijnstillers. Daarnaast zijn er ook nog andere mogelijkheden, namelijk:

Oefeningen om de peesplaat onder de voet te laten herstellen

In deze video laten wij u zien hoe u met oefeningen de peesplaat sneller kunt laten herstellen. Hoe eerder de fasciitis plantaris wordt behandeld, des te groter de kans op herstel. Als u te lang wacht, kan de klacht verergeren en kan er meer schade aan de pees worden toegebracht.

Lees meer over de oefeningen

Operatief

Het komt zelden voor dat de niet-operatieve behandelingen niet helpen en de patiënt zoveel klachten heeft dat een operatieve oplossing voor het probleem moet worden gezocht. Is een behandeling met operatie noodzakelijk, dan zijn er verschillende operaties van een hielspoor mogelijk.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Ellen

    “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

  • format_quote

    Ervaring van Bernard

    “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

  • format_quote

    Ervaring van Laura

    “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

  • format_quote

    Ervaring van Leonie

    “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

  • format_quote

    Ervaring van Jesse

    “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker